2010. június 27., vasárnap

Már a műemlék templomot is veszélyezteti a földcsuszamlás Abaújváron

Abaújvár - Több épület veszélyben van, már a középkori, gótikus freskóiról híres műemlék templom falai is megrepedtek a Borsod megyei Abaújváron, amelynek belterületén csaknem egy kilométer hosszan megcsúszott a föld. Az első suvadások három hete keletkeztek, azóta a helyzet napról-napra romlik. Gyakorlatilag kettészakította a települést a földcsuszamlás.



Csuha Pál polgármester a Független Hírügynökségnek szombaton azt mondta: egy házat már biztosan le kell bontani, de a szomszéd épület tulajdonosa sem lehet nyugodt. A földcsuszamlás összesen hét épületre jelent közvetlen veszélyt, köztük a négy település szociális étkeztetését ellátó konyhára.

A szakemberek keresik a megoldást, de még azt sem tudják, milyen forrásból lehetne megoldani a problémát. A helyieknek nincs pénzük, és mivel az érintett telkek magántulajdonban vannak, a vis maior alapból sem kérhetnek támogatást. Az abaújváriak gyűjtést szerveztek, valamint a kormánytól várnának segítséget. A polgármester hozzátette: dolgozóik tisztán tartják a patakmedret, mert ha a belecsúszott földdarabok vagy fák elzárják a víz útját, a víz elöntheti a környékbeli házakat.

A napokban új repedések keletkeztek a helyi, éppen felújítás alatt álló református templomon is. Tóth István lelkipásztor szerint a diadalív, valamint a szószék lépcsőjén keletkezett repedések nemrég még nem voltak ott. A műemlék templom gótikus falfreskóiról híres, amit éppen most szeretnének restaurálni.

átemelve: BOON.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése