2008. október 31., péntek

Biztos,hogy...? Nemrég olvastam egy érdekes mondatot az egyik napilap hasábjain,mely arról szólt,hogy "kiveszik a párnát is a fejünk alól,mi mégis nyugodtan alszunk".Szöget ütött fejembe ez a gondolat.Vajon tényleg ennyire súlyos a helyzet,vagy "magyarosan dramatizált" megfogalmazásról van szó.Nyilván a környéken élő emberek élvezik hasznát az ingatlanfelvásárlási rohamnak de biztos,hogy jó lesz ez hosszútávon?Mennyi új munkahely teremtődik majd?Lesz egyáltalán ilyen vagy továbbra is szomszéd országunk érdekeit tartják majd fontosnak az új ingatlantulajdonosok?Nehéz választ adni e kérdésekre.Mondhatnánk az idő mindenre választ ad.Óvatos duhajként annyit fűznék hozzá,hogy falvaink népességét és kinézetét illetően jól alakul a dolog.Rendezett és szépen felújított házak mutatják a betelepült szlovákok munkáját.Mégsem hagy nyugodni a dolog.Biztos,hogy szükség volt rájuk ahhoz,hogy újra éljenek,éledjenek falvaink?Sok-sok kérdést sorakoztattam föl pár mondatban mert sejtem,hogy jó pár embert foglalkoztatnak hasonló gondolatok,ahogy ennek hangot is adtak a médián keresztül.Nem vagyok elfogult egyik oldallal szemben sem.Nem tudok választ és igazából jósolni sem szeretnék.Csak egy picit sajog a szívem...

2 megjegyzés:

  1. Kedves Ede!
    Én úgy látom, a párnát már régen kivették a fejünk alól. Ennek a környéknek a pusztulása Trianonnal kezdődött. Mivel a tőlünk nem messze lévő Kassát elcsatolták, elszakadtunk regionális központunktól, és ez a hiány azóta nem pótlódott. A XX. században egy ilyen kis településnek nem volt lehetősége egy ilyen defekt mellett valamire vinnie. A kommunizmus alatt ugyan megpróbálták Szikszót kialakítani e célra. Inkább kevesebb, mint több sikerrel. A rendszerváltás után még nagyobb csávába jutottunk. Sejtheted miért. És a helyzet azóta romlott. A legnagyobb bajt, nem is a munkanélküléség, vagy a világtól való elzártság jelentette, hanem a hatalmas mértékű elcigányosodás. Mely a demokrácia, aliberalizmus, és az állam defektjei csak tápláltak, szítottak. Pár éve én már leírtama falut. Minden második ember cigány volt, a többi jószerével öreg. A fiatalok mind elhagyták a települést. A betörések minden naposak voltak, és szaporodtak a bántalmazások, verések is. A rendőrség nem tehetett, vagy nem is akart tenni ez ellen semmit.
    Ha nincs schengeni övezet, nincsenek szlovákiai befektetők, akkor ez a falu mára lakhatatlanná vált volna. Az Abaújvár Jövőjéért Egyesület nagyon sokat tesz a községért, ám ez önmagában igencsak kevés lenne. Ha budapestiek, és felvidéki magyarok nem vásárolták volna fel a putrikat, kihalt házakat és nem telepítették volna ki a nem kívánatos elemeket, végünk lett volna.
    És a helyzetet még most sem mondhatni rózsásnak. Elmesélem mi történt múlt szerdán.
    Egy 60-70 év körüli, otthonában egyedül élő nénihez betörtek. A támadók nem elégedtek meg a puszta kifosztással. Brutálisan összeverték a nénikét. Ütötték-vágták, ahol érték. Széthasították a fejét, megrugdosták. Két bordája törött el, és a lépe is megsérült. Aztán dróttal megkötözték, és ki tudja, mit műveltek még vele. A házat felforgatták, szemtanuk szerint úgy nézett ki, mint ahova bomba csapódott be. A telefont kitépték a falból, nehogy segítséget hívhasson. Elvitték 50 liter házi pálinkáját, banki betét lapjait, és mindent amit értékesnek találtak. Az öregasszony reggelig szenvedett megkötözve, aztán valahogyan átjutott szomszédba, ahonnan segítséget kért. Jelenleg kórházban fekszik, az állapotáról nem tudok. A nyomozók kutyája a falu végéig követte a nyomot, ott elveszítette. Valószínűleg ott kocsiba szálltak.
    Igen. Cigányok voltak.
    A felvidékiekkel nagyon jól kijövünk. Sokat segítenek nekünk községünk építésében, szépítésében, mivel ez közös érdekünk. Legtöbben csak nyaralókat vettek, azokat hozatják rendbe, de van olyan is aki ide költözött, és aktív közösségi életet, olyat melyről a legtöbb ,,benszülött'' abaújvári példát vehetne.

    VálaszTörlés
  2. Ne haragudj,de most csak röviden írok.Többször is elolvastam amit írtál és azt hiszem,hogy tökéletesen értem a helyzetet.Tudod én szeretem más látószögből is megvillantani a dolgokat,erről szólt ez az írás.Kétségtelen,hogy a leírt dolgok ismeretében ez volt a legjobb megoldás a falu számára.Igazán intelligens és tájékozott beszélgetőpartner vagy!

    VálaszTörlés