2008. október 28., kedd

Felvidéki magyarok vásárolnak házakat Borsod megyében

Tömegével vásárolják a házakat a felvidéki magyarok a határnyitás óta Borsod megyében. Abaújvártól Kékedig, Tornyosnémetitől Pányokig elkelnek a legrosszabb állapotban lévő parasztházak is. A lakásokat a tót árakhoz képest fél-, harmadáron árulják ugyanis.

Hidasnémetiben például duplájára nőttek az ingatlanárak emiatt, Göncruszkán pedig már nincs eladó épület. A helyiek örülnek a betelepülőknek, reménykednek, hogy talán munkát adó vállalkozások is jönnek hamarosan.

Hidasnémetiben duplájára nőttek az ingatlanárak, amióta tucatjával vásárolják a felvidéki magyarok a házakat. A vevőknek így is megéri. Szabó Géza egy Királyhelmec melletti faluból költözött családjával Hidasnémetibe négy hónapja. A Független Hírügynökségnek azt mondta: nem érezték magukat odakint sem szlovákoknak, de igazán magyaroknak se. Ezért gondolták, hogy megpróbálnak új életet kezdeni az anyaországban. A házaspár Hidasnémetiből jár dolgozni naponta a harminc kilométerre lévő Kassára.

Göncruszka egyik részét szlovák negyednek hívják máris. Elgondolkodtató, hogy a felvidéki magyarok szlovákoknak számítanak a népnyelvben. Az utcában hat ház már a felvidéki magyaroké. A faluban rövid időn belül harminc házat vettek meg a szomszéd bébiállamból érkezők. Az egyik betelepülő, Bodnár Miklós Rozsnyóból érkezett. Egyedül azt kifogásolja, hogy nem túl jó a közlekedés, ezért sokszor biciklivel jár át a határon, Kenyhecbe, mert ott az orvosa.

A faluban már nincs eladó ház. Többek között a kassai színház hét színésze költözött ide, akik innen járnak a próbákra. Egyikük, Bocsárszky Pál a Független Hírügynökségnek azt mondta: A Felvidéken drágák a szolgáltatások, Magyarországon viszont fillérekből meg tud élni. A házat és a nagy kertet annyiért vette, amennyiért a Felvidéken egy telket sem tudott volna megvenni.

A helyiek örülnek a betelepülőknek, bár az életük egyelőre nem változott meg. Urbán József, Göncruszka polgármestere azt nyilatkozta: egyelőre csak várják, hogy letelepüljenek vállalkozások, amelyek munkát adnának az ott élőknek. Ezekben a falvakban sok idős ember él, és szinte semmilyen munkalehetőség nincs. Várni azt lehet, mert Felvidéken pár nap alatt lehet céget alapítani, míg Magyarországon több hét és rengeteg kilincselgetés. De örüljön a polgármester, hogy nem megélhetési gyerek szaporítók költöztek a településre hanem rendes becsületes magyar emberek.

fh-index-Szent Korona Rádió nyomán - Mestellér János

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése