2008. szeptember 28., vasárnap

Tíz nap - tizenegy év.

 
  Családunk egy véletlen folytán úgy döntött, hogy nyári szabadságunkat az abaújvári kempingben töltjük. Sokat gondolkoztunk rajta, mert a Zemplént, Bükköt és a környék sok más részét jól ismertük, de az abaúji részeken Vizsoly kivételével nem jártunk. Ekkor 1997-et írtunk és mindegyikőnkben nagy volt a várakozás.

  Az út nagy részét jól ismertük, de Mád után lassult a tempónk, volt mit nézni bőségesen.. Bár lassan haladtunk az idő gyorsan telt, mert a táj gyönyörű volt. Az újvári templomtorony a naplementében csodálatos háttérrel impozáns volt.

  A kempingben kedvesen fogadtak, nagyon jó volt a társaság . Az idő jóval hűvösebb volt mint azt Debrecenben megszoktuk.
A levegő kristálytiszta, szinte harapni lehetett. Feleségem parlagfű allergiája miatt bőröndnyi papírzsebkendővel jártunk mindig, most is így indultunk útnak. Nem akarom napról napra leírni az eseményeket, de bejártuk a falut és közvetlen környékét , szebbnél szebb helyeket láttunk, közben sok emberrel megismerkedtünk. Az emberek kedvesek, aranyosak, segítőkészek voltak, bár kissé zárkózottak.
Élveztük a reggelek hűvösségét, a jó levegőt,a madár csicsergést és bármennyit is kirándultunk napközben a jó levegőtől nem éreztünk fáradságot. Nem fogyott a papír zsebkendő sem, mert itt nem volt sehol parlagfű.
  Természetesen bejártuk az egész környéket, mindenütt nagyon szép tájakat, falvakat láttunk, de nekünk Abaújvár tetszett a legjobban. A szép, igazi falusi házak, kertecskék és rendezett porták. Bár már akkor is voltak lakatlan, helyenként romos épületek, de ez nem volt zavaró. Egyszóval nagyon tetszett és azon gondolkoztunk, hogy itt kellene venni egy házacskát.
  Letelt a tíz nap, búcsúztunk új ismerőseinktől és vásárlási szándékunkat is elmondtuk. Rögtön ajánlottak is és megmutattak egyet. Tetszett! Telefonon meg is egyeztünk a tulajdonossal.
  Kipihenten mentünk haza!
  Négy nap múlva már újból itt voltunk. Kifizettük a házat és itt maradtunk hétvégére. Hát így kezdődött. Szinte minden hétvégét itt töltöttünk, míg a következő évtől szinte az egész évet. Sokat dolgoztunk, szépítgettük a házat és a portát.
Azóta a 11 évet töltöttünk itt és nagyon jól érezzük magunkat.
  Közben a falu sokat változott,fejlődött és romlott is. Míg egyes porták szépültek, egyre színvonalasabbak lettek, mások omladoztak. Míg a falu virágosításán, szépítésén fáradoztak sokan, mások szemeteltek, romboltak portájukat felverte a gaz.
Egy azonban nem változott, a levegő kristálytiszta maradt és parlagfű mentes! Bárhogy is álltak a dolgok a jó levegő vonzotta ide az embereket az ország csaknem minden részéből, és Szlovákiából is. Sokan vettek itt házat. Bizony sok gondja, s még több bosszúsága volt itt majdnem mindenkinek.
  Mi is gondolkoztunk azon még tavaly tavasszal is, hogy menni kéne, de nem vitt rá a szívünk, nagyon megszerettük az itteni embereket, a falut, a környéket.


  És most örömteli változások vannak. Ismét több virág van a faluban, több a madárdal. Gazdátlan ház már nincs, a romosakat felújítják. A közben behurcolt parlagfüvet kigyomláltuk,úgyhogy minden allergiás nyugodtan jöhet ide felüdülni. 
  A falu minden jóravaló embert szeretettel, jó szóval és szállással vár!
 
  Abaújvár 2008 szept 28.          Dely György


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése