2008. szeptember 26., péntek

Szösszenetek Újvár történetéből (1)

    I. István király (Szent István) 1038. augusztus 15-én halt meg. István még életében megtette utódjának nővére és a velencei dózse fiát, Orseolo Pétert, így halála után ő követte a trónon. Péter súlyos adókat rótt ki és zsarnoki módon sanyargatta a magyarokat, ezért 1041-ben a magyar főurak elűzték. Német földre menekült, majd 1044-ben visszatért és III. Henrik császár segítségével megint elfoglalta a trónt, Magyarországot pedig a császárnak rendelte alá, azaz megszüntette függetlenségét. Az ország népe és a főurak összefogtak a király megdöntésére. 1046-ban követeket küldtek Kijevbe, hogy visszahívják az orosz földön élő Andrást és Leventét és átadják nekik a hatalmat.  
  
    András, Levente és testvérük Béla, István király unokatestvérének voltak a fiai. Merénylettől tartva még István király halála előtt elhagyták az országot: Csehországba, majd Lengyelországba menekültek. Béla feleségül vette a lengyel fejedelem leányát, András és Levente pedig továbbment Oroszországba. Bölcs Jaroszláv kijevi udvarában éltek, akinek Anasztázia nevű keresztény leányát András feleségül vette. Levente pogány volt, András pedig feleségével együtt buzgó keresztény. 

    1046-ban az Orseoló Péter királlyal elégedetlen magyar urak által hazahívott két száműzött Árpád-házi herceg, Újvár várában találkozott a lázadó Vatával (borsodvármegyei főember-vezér) és társaival, akik itt ismerték el királyuknak Andrást. András innen indult el Székesfehérvár felé seregeivel, ahol rövidesen királlyá koronázták.

Szörényi Levente: Árpád népe című misztikus operájának ,,Abaújváron játszódó'' része

    András és Levente visszajövetelét a nép a kereszténység eltörlésére és a pogány hit visszaállítására is fel akarta felhasználni. A felkelés pogánylázadássá vált: a pogányok egy Vata nevű főúr vezetésével dühödt templomrombolásba és keresztényirtásba kezdtek. A rettenetes vérengzésben keresztények sokasága szenvedett vértanúhalált, köztük Gellért, Besztrik és Buldi püspökök is. 

    A pogány Levente és a keresztény András átmenetileg szövetkezett a felkelőkkel, de amikor azok keresztény-ellenes háborúba kezdtek és megölték a püspököket a Duna partján, András keresztény híveire és a kíséretében levő oroszokra támaszkodva szembefordult a pogány lázadókkal. A lázadás leverése és Péter halála után Andrást királlyá koronázták (1046—1060-ig uralkodott a magyar trónon)...

Flagmagazin nyomány - MestiJohny

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése