2008. november 9., vasárnap

Engedd be a........

Ez a trianoni időkből származó mondás kezdi felvenni eredeti értelmét? Lehet, csakhogy az óta sok víz lefolyt a Hernádon!
"kiveszik a párnát is a fejünk alól, mi mégis nyugodtan alszunk" te hagyod? A magyar még mindig hagyná, mint évszázadok óta annyiszor hagyta. Nekem Aesophos meséje jut eszembe a rókáról és a hollóról! Bizony, a róka kiénekelte a holló szájából a sajtot. A holló pedig sopánkodott és várta, hogy a sült galamb a szájába repüljön! Ismerős? Mi magyarok elképesztően pesszimisták vagyunk! Mindig, mindenben és mindenkiben csak a rosszat látjuk, fel sem tételezzük, hogy tiszták a szándékaik! Ha cselekvésről van szó, nem teszünk semmit, várjuk, hogy majdcsak tesz valaki valamit.
Ezekben a falvakban, a miénkben is, az örökösök ebek harmincadjára hagyták a szülői jusst. Nagyrészük romossá vált, vagy a beköltözők tették rommá. Eladni nem volt érdemes, mert a tényleges értéknek a töredéke volt a forgalmi érték. Végre akadtak, akik változtattak ezen. Jelentősen megnőtt a forgalmi érték, tünedeznek a romok, szépül a falu. Csenyéte réme, amely komolyan fenyegette a falut, - ha nem is tűnt el – már nem jelent komoly fenyegetést.
Én nem hiszem, hogy azok, akik ingatlant vásároltak (vásárolnak) a befektetésen kívül hátsó szándékuk lenne. (A befektetett pénzük egy év alatt már megduplázódott és ez csak nőni fog, de mindannyiunk ingatlana a körülmények változása miatt ma már jócskán felértékelődött.) De nemcsak a szlovák határ mentén, hanem a román, horvát és szlovén határ mentén ugyan ez a helyzet. Ismerem azokat, akik itt vásároltak ingatlant,- néhányan tizen évvel ezelőtt – de nem hiszem, hogy a jó levegőn való pihenésen, az üdültetésen és a hiányosan ismert anyanyelv megismerésén kívül más szándékuk is lenne.
A határ túloldalán lesz vellnesz központ, megépül a Hernád híd, van és bővül az ipari park, kell a munkaerő! Itt helyben nyilvánvalóan csak néhány embernek, de 4-5 km-el távolabb soknak, csak át kell menni a Hernádon. Csak az ittenieken múlik, hogy utána mennek a munkának, vagy várnak a sült galambra és felkopik az álluk!
Nos, lehet választani! Csenyéte sorsa, vagy a szlovákiai magyarok! A félelem, a tespedés, az összeomló házak, vagy virágzó élettel teli falu! A szociális segélyből való tengődés, vagy a néhány kilométerre levő normális megélhetést nyújtó munkahely között!
Nekünk, időseknek sem mindegy a választás, de remélem, hogy vannak és lesznek fiatalok, akiknek meg végkép nem mindegy!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése